Sfaturi pentru reducerea consumului de energie electrică

Consumul de energie electrică a devenit un punct de interes major, pe fondul creșterii excesive a prețurilor la energie. Facturile tot mai mari obligă consumatorii să caute soluții pentru a limita risipa de energie și pentru a reuși să facă economii în acest domeniu.

Un consum de energie redus se va traduce prin economii substanțiale pe termen lung și un confort sporit. Am alcătuit mai jos o listă cu acțiuni necesare pentru a reduce consumul de energie electrică. Aplicate constant, acestea se vor transforma în obiceiuri, iar beneficiile vor fi extrem de mulțumitoare.

Deconectarea aparatelor de la sursa de energie atunci când nu sunt folosite

O atitudine precaută în ceea ce privește reducerea consumului de energie electrică este extrem de importantă. Deși par aspecte minore, acestea pot face diferența atunci când ne raportăm la consumul de energie pe o lună sau chiar pe un an.

Astfel, scoate încărcătorul telefonului din priză, atunci când acesta este complet încărcat. El va consuma energie pe întreaga perioadă în care este conectat la sursa de energie, chiar dacă telefonul mobil este complet încărcat sau este deconectat de la încărcător.

Surse de iluminare multiple, de putere mică

Pentru a evita risipa de energie electrică, este recomandat să alegem surse de iluminare multiple, în detrimentul unei singure surse, de putere mare. Acest lucru va permite utilizarea luminii doar în zonele în care ne desfășurăm activitatea, evitând iluminarea unei întregi încăperi.

Pentru spațiul de lucru din bucătărie, poți opta pentru o bandă LED, aplicată pe mobilier. Aceasta va servi la iluminarea spațiului în care gătești și te va scuti de risipa de energie provocată de folosirea unui bec pentru întreaga încăpere.

Economisirea energiei în bucătărie

Fără să observăm, contribuim activ la risipa de energie electrică, prin gesturi aparent neînsemnate, dar care, puse laolaltă, cresc costurile unei facturi, la final de lună.

În bucătărie, trebuie să acordăm atenție câtorva aspecte esențiale. De pildă, dacă vei introduce mâncare caldă în frigider, acesta va avea nevoie de energie suplimentară pentru a funcționa și pentru a răci preparatul.

Totodată, un congelator cu multă gheață va funcționa mai greu, crescând consumul de energie cu până la 30%. Astfel, este extrem de important ca acesta să fie dezghețat periodic.

Pentru a evita supraîncălzirea frigiderului, spațiul dintre acesta și perete trebuie să fie de cel puțin 5-10 centimetri. De asemenea, partea din spate a frigiderului trebuie curățată de praf ori de câte ori este nevoie.

Becuri LED pentru consumul casnic de energie electrică

Becurile LED ar trebui să înlocuiască toate becurile incandescente din locuința ta. Clasicele becuri, deși ieftine, reprezintă o sursă de lumină extrem de costisitoare pentru consumul casnic de energie electrică, având o durată de viață mică.

Becul LED poate atinge un procent de până la 90% în ceea ce privește economia de energie electrică, în comparație cu un bec incandescent. Costurile se pot diminua semnificativ, iar durata de viață a acestor becuri este una extrem de mare.

Există numeroase avantaje care încurajează utilizarea unor becuri LED. Bineînțeles, cel mai important aspect este legat de consumul redus de energie electrică. Totodată, acestea sunt ecologice și nu conțin substanțe toxice, astfel că pot fi utilizate în orice încăpere, fără a avea temeri că pot fi distruse.

Becurile luminează la putere maximă, imediat după aprindere, și sunt rezistente la șocuri, nefiind afectate de aprinderi și stingeri dese. Deși prețul lor este unul mai mare decât în cazul becurilor clasice, investiția va fi rapid amortizată, atât prin durata lungă de viață, cât și prin consumul de energie de 4 ori mai mic.

Achiziționarea electronicelor și electrocasnicelor din clasa de eficiență energetică A pentru un consum de energie scăzut

Dacă ești în căutarea unui apartament sau ai decis să-ți renovezi locuința și vrei să achiziționezi noi aparaturi electronice sau electrocasnice, este extrem de important să ții cont de clasa energetică a acestora.

Electrocasnicele care fac parte din clasa energetică A au cel mai redus consum de energie electrică. Indiferent că ești în căutarea unui frigider sau a unei mașini de spălat, toate produsele de acest fel conțin o etichetare energetică, menită să indice gradul de eficiență și de consum al respectivului produs electrocasnic.

Deși prețul unui dispozitiv electrocasnic din clasa energetică A va fi unul mai mare, în comparație cu produsele din clasele energetice inferioare, investiția se va amortiza în timp, prin facturi mult mai mici la energia electrică și prin impactul scăzut asupra mediului înconjurător.

By admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *