Otrăvirea cainilor: primele simptome și cele mai urgente măsuri de prim ajutor

Prin natura lor, câinii sunt animale curioase cărora le place mult să exploreze. Datorită acestei curiozităţi, se întâmplă uneori ca patrupezii să se intoxice cu diverse substanțe sau alimente nocive. Pentru a evita astfel de situații, în primul rând este obligatoriu ca stăpânii să depoziteze substanţele şi lucrurile interzise în spații în care nu are acces câinele.

Cauza principală a intoxicării accidentale a cățeilor este accesul acestora la diverse substanțe nocive: Dintre cele mai periculoase enumerăm: medicamentele, insecticidele, produsele de curățat, produsele de fertilizare pentru plante, pesticidele, antigelul, alcoolul.

Să nu uităm că în cazul câinilor există şi alimente care, ingerate în cantități mari, sunt toxice: avocado, ciocolată, struguri sau nuci de Macadamia etc.

Simptomele, în cazul intoxicației, pot apărea la scurt timp de la înghițirea substanței toxice sau după câteva ore, depinde de cantitatea ingerată şi de gradul de toxicitate.
ată câteva dintre cele mai comune simptome pe care patrupedul le-ar putea manifesta:

Vărsături;

Durere;

Convulsii;

Tuse și strănut;

Pupile dilatate;

Amețeală;

Salivare excesivă;

Rigitate musculară sau tremur;

Pupile dilatate;

Dificultăți de respirație și înghițire;

Tulburări cardiace;

Pierdere de sânge;

Inconștiență;

Febră;

Erupții de piele;

Sete excesivă.

În cazul în care observați că patrupedul dumneavoastră suferă de unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus, este foarte important să identificați sursa intoxicației, iar apoi sunați imediat la cabinetul veterinar. Medicului veterinar va trebui să-i comunicați substanța sau alimentul înghițit de cățel și simptomele acestuia, dar și dacă suferă de alte afecțiuni.

Dacă nu aveţi nici un cabinet veterinar în preajmă sau locuiţi într-o zonă îndepărtată, medicul veterinar vă va indica la telefon cum trebuie să acționați:
Dacă patrupedul este inconștient sau s-a intoxicat inhalând o substanță toxică, important este să-l scoateți afară, în spațiu deschis și cu multă lumină, astfel încât și dumneavoastră să puteți observa toate simptomele sale;

După ce ați identificat otrava, păstraţi o mostră pe care să i-o dați medicului veterinar;

Unul dintre cele mai indicate lucruri pe care l-ați putea face în cazul intoxicației patrupedului este să-i provocaţi voma.

Această metodă nu se aplică şi în cazurile de inconștiență, în situațiile în care cățelul s-a intoxicat cu o substanță corozivă sau atunci când au trecut mai mult de două ore de la intoxicare;

În cazul în care intoxicația s-a produs la nivelul pielii, trebuie să spălați imediat blana cu apă și săpun

Este important să aveți apă proaspătă la îndemână. În cele mai multe cazuri, substanțele toxice ingerate de căței efectează rininchii și ficatul acestora.

Dându-i să bea apă reduceți din efectele nocive pe care otrava le poate avea asupra respectivelor organe.

PRIMUL AJUTOR ÎN CAZUL OTRĂVIRII

Atunci când apare un astfel de episod, trebuie să apelezi urgent la medic. Dar ştiai că există câteva măsuri de prim ajutor pe care le poţi face până să ajungi la veterinar? O astfel de acţiune rapidă poate ajuta la salvarea vieţii companionului tău.

În primul rând trebuie să determini ce anume a dus la acest episod neplăcut. După identificarea produsului care a dus la otrăvire, sună veterinarul (în cazul în care nu stai aproape de un cabinet veterinar) şi raportează-i toate detaliile (simptomele, produsul ingerat, cât timp a trecut de la ingerare, vârstă, sex, greutate, dacă are alte probleme de sănătate). Trebuie să rămâi liniştit şi să acţionezi repede pentru că orice minut care trece este vital.

În cazul în care sunteţi aproape de un cabinet sau clinică veterinară, este indicat să vă duceţi de urgenţă pentru a i se administra antidotul.

În cazul în care nu ajungi la veterinar, poţi aplica măsurile de prim ajutor pe care le voi enumera :
În cazul în care câinele se află în stare de incoştienţă, sau dacă s-a intoxicat prin inhalare, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îl duci într-un spaţiu deschis, aerisit, luminat şi să ai apă la îndemână. Aici poţi observa foarte bine simptomele şi îi vei oferi aer curat.

Trebuie să îndepărtezi cu grijă otrava care se află la vedere şi să opreşti o mostră pentru a-i servi medicului în diagnostic.

În timp ce tu faci acest lucru, altă persoană poate contacta medicul. În cazul în care eşti singur, acest lucru îl faci doar după stabilizarea câinelui. Specialistul te va ajuta să rămâi calm şi să te concentrezi. Cu cât mai repede chemi veterinarul, cu atât cresc şansele de supravieţuire.

După identificarea otrăvii, oferă-i medicului absolut toate informaţiile (nume produs, ingredientul activ, cât de mult a mâncat şi cât timp a trecut la ingerare).

Medicul veterinar îţi va spune care este primul ajutor pe care îl poţi oferi şi care nu, în funcţie de otrava ingerată. De exemplu, cea mai importantă acţiune pe care trebuie să o faci în cazurile de otrăvire este inducerea vărsăturilor.

Mare atenţie însă : niciodată nu trebuie să îi provoci vărsături în dacă este incoştient, dacă are convulsii, dacă de la ingerarea otrăvii au trecut mai mult de două ore, în cazul în care otrava a fost produs de curăţenie, acid puternic, produs petrolier, produs coroziv sau produs alcalin (înălbitor).

Dacă i se provoacă vomitarea atunci când este incoştient, voma poate intra în sistemul respirator şi îi puteţi provoca pneumonie prin aspiraţie. În cazul otrăvirii cu un produs coroziv, dacă îi provoci voma, îi poţi provoca o a doua arsură la nivelul tractului digestiv, faringelui şi la nivelul cavităţii bucale, ceea ce va înrăutăţii situaţia.

În cazul în care au trecut două ore de la ingerarea otrăvii, nu mai are rost să îi provoci voma deoarece digestia va fi avansată sau terminată. Prin urmare, vei induce voma doar dacă câinele este conştient, dacă au trecut mai puţin de două ore de la ingerare şi dacă ştii cu certitudine că substanţa ingerată nu este corozivă.

Pentru a stimula vomitarea este bine să ai în casă una din următoarele produse : peroxid de hidrogen 3% (apă oxigenată), sirop de ipeca sau cărbune activ. Aceste substanţe ajută foarte mult la inducerea vomei şi implicit la eliminarea unei cantităţi semnificative de otravă ingerată.

În cazul otrăvirii pielii este indicat să speli imediat câinele cu apă călduţă şi săpun (mare grijă să nu îi intre în ochi, urechi, gură sau nas). În cazul în care stratul toxic nu a fost eliminat în totalitate, poţi tăia o parte din blana pe care a căzut toxicul. Dacă otrava a ajuns în ochi este bine să îi ştergi cu un tampon de bumbac îmbibat în ser fiziologic sau apă călduţă cât mai repede posibil.

În cazul în care câinele este conştient îi poţi da să bea puţină apă proaspătă, pentru că multe otrăvuri pe care câinii le ingeră accidental afectează ficatul şi rinichii. Oferindu-le puţină apă va reduce impactul asupra acetor organe. Dacă nu bea singur, îi poţi da puţină apă cu o seringă fără ac.

CUM TREBUIE ÎNGRIJIT UN CÂINE OTRĂVIT
După un episod de otrăvire reprezintă o perioadă lungă de recuperare, iar durata recuperării depinde foarte mult de cât de rău l-a afectat otrava şi ce anume organe i-au fost afectate şi în ce procent.

În cazul erupţiilor cutanate, a înţepăturilor sau a muşcăturilor provocate de otravă, îngrijirea se face doar local cu ajutorul antihistaminicelor recomandate în prealabil de către medicul veterinar.

Atunci când otrava este ingerată, principalele organe care au cel mai mult de suferit sunt ficatul şi rinichii. De aceea, în acest caz, perioada de recuperare este mult mai mare. În acest caz, câinele tău va avea nevoie de o dietă mai blândă, care să fie digerată uşor pentru ca ficatul şi rinichii să aibă oportunitatea de a se odihni şi de a se recupera.

În această perioadă trebuie evitate grăsimile şi proteinele, deoarece ficatul şi rinichii sunt organele responsabile pentru metabolizarea lor. Există situaţii în care medicul va recomanda şi administrarea de vitamine şi minerale sau suplimente nutritive care au rol antioxidant, ajutând mai repede la recuperarea organismului după ingerarea otravei.

CONCLUZII
Cel mai bun scenariu pentru orice proprietar de câine este să nu aveţi niciodată parte de un episod de otrăvire. Prevenirea este cea mai bună vindecare posibilă, aşa că trebuie să faci tot posibilul să evitaţi un astfel de episod. Pune la loc sigur medicamentele, alcoolul, produsele de curăţenie, dar şi plantele decorative

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *