Vremea rea continuă în România, deși speram că vom scăpa repede de ploi. După câteva zile de căldură, ploile au început să facă ravagii în toată țara și meteorologii nu au vești prea bune. Nu scăpăm de fenomenele extreme și avertismentele de cod galben.
Un nou avertisment de cod galben În ultimele zile, specialiștii au emis o mulțime de avertismente. Recent, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a făcut un avertisment important, prin care anunță cod galben de ploi torențiale, care va fi valabil până miercuri seară. Dacă inițial se credea că marți revine vremea bună, meteorologii au actualizat prognoza.Potrivit meteorologilor, codul galben de ploi torențiale este valabil în intervalul 27 septembrie, ora 11:00 și 28 septembrie, ora 23:00. În tot acest timp sunt așteptate ploi însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică temporar accentuată, iar zonele vizate sunt: Oltenia, Banat, vestul și sud-vestul Transilvaniei, sudul Crișanei și vestul Munteniei.
De asemenea, ne așteaptă și descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină, mai ales pe timpul nopții. Temperaturile scad și ele și ne așteaptă nopti reci, mai ales din cauza vântului care va bate cel mai puternic pe munte.Zonele afectate de furtuni
Mai exact, județele care se vor confrunta cu vreme rea sunt următoarele: Bihor, Cluj-Napoca, Arad, Alba, Timiș, Hunedoara, Sibiu, Caraș Severin, Gorj, Vâlcea, Argeș, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman.
Specialistii ANM spun că vremea se va menține ploioasă până la jumătatea lunii Octombrie și chiar și mai apoi. Totuși, meteorologii zic că, în acest sens, mai există o șansă să rezolvăm problemele provocate de seceta cu care ne-am confruntat în timpul verii.„Este prematur să ne expunem asupra iernii, cert este că avem informații până la jumătatea toamnei. În același timp, vorbim de precipitații și este bine că ploile vor continua după seceta pedologică de lungă durată din anul agricol anterior și mai ales faptul că pe parcursul următoarelor două săptămâni cantitățile de precipitații așteptate pot reface în stratul de sol conținutul de apă”, a explicat Elena Mateescu.