Coreea de Nord a lansat o rachetă deasupra Japoniei. Guvernul de la Tokyo a ordonat evacuări

Coreea de Nord a lansat marți, 4 octombrie, o nouă rachetă neidentificată, după cum a anunţat armata sud-coreeană.

Lansarea noii rachete, care se înscrie într-o campanie intensivă de teste lansate de Phenian, a avut loc în „est”, a indicat înaltul comandament al armatei sud-coreene într-un comunicat.

Coreea de Nord este angajată într-o serie record de testare de arme în acest an, în timp ce negocierile cu comunitatea internaţională privind programul său nuclear şi de rachete au stagnat.

Japonia a ordonat evacuări după lansarea rachetei de la Phenian

Și paza de coastă japoneză a confirmat lansarea unei rachete din Coreea de Nord.

Japonia le-a cerut marţi locuitorilor din anumite zone să evacueze casele şi să meargă la adăposturi, după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată.
„Coreea de Nord pare să fi lansat o rachetă. Vă rugăm să deplasaţi spre clădiri sau în subteran”, a transmis guvernul nipon într-o alertă emisă marți dimineață la 07.29 pentru două regiuni din nordul ţării.

Opt rachete lansate de Coreea de Nord într-o singură zi

De la începutul acestui an, Coreea de Nord a testat mai multe rachete, inclusiv o rachetă balistică intercontinentală, la 25 mai.

La începutul lunii iunie, Coreea de Nord a lansat în interval de o oră nu mai puţin de opt rachete balistice cu rază scurtă de acţiune în direcţia est, către Marea Japoniei, a anunţat armata sud-coreeană.

Campania intensivă de testare a armamentului a culminat săptămâna trecută cu patru tiruri de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune.

Coreea de Nord a adoptat recent o lege care o autorizează să lanseze un atac atomic în scop preventiv şi care declară „ireversibil” statutul ţării de putere nucleară.

Vicepreşedinta americană, Kamala Harris, a fost la Seul pe 29 septembrie şi a vizitat Zona Demilitarizată (DMZ) dintre cele două Corei, într-o călătorie pentru a evidenţia angajamentul „neclintit” al Washingtonului de a apăra Coreea de Sud împotriva Nordului.

Coreea de Nord, care este supusă sancţiunilor ONU pentru programele sale de armament, caută, în general, să obţină un impact geopolitic maxim pentru testele sale, alegând momentul care i se pare cel mai oportun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *