Cresc ratele la bancă: IRCC, dobânda de referinţă pentru credite, a urcat la 4,06%, de la 2,65%

IRCC, dobânda de referinţă pentru creditele noi pentru populaţie acordate începând cu luna mai 2019, a urcat la 4,06%, de la 2,65%, potrivit indicelui publicat trimestrial de BNR, marcând un avans de 53% faţă de valoarea precedentă.

Această nouă valoare a IRCC se va folosi ca referinţă pentru contractele noi de credit încheiate în trimestrul al patrulea (T4) din 2022, fiind calculată pe baza datelor din T2/2022. IRCC aplicat la creditele din T3 a fost calculat pe baza datelor din T1/2022.

Indicele IRCC este calculat ca medie zilnică pe baza dobânzilor aferente tuturor tranzacţiilor interbancare. Diferenţa între ROBOR şi dobânda la tranzacţiile interbancare, pe baza cărora se calculează indicele IRCC, constă în faptul că ROBOR este o medie aritmetică a dobânzilor afişate de bănci, pe când IRCC este o medie ponderată a tranzacţiilor. IRCC a fost introdus în luna mai a anului 2019 pentru a reflecta mai bine situaţiile de pe piaţa bancară.

Din luna august, indicele a început să facă paşi mici înapoi, dar se menţine în continuare la un nivel care îngreunează activitatea multor companii, în special din cauza planurilor de investiţii pentru care firmele au nevoie de finanţare. Indicele ROBOR din piaţa interbancară evoluează în general aproape de dobânda de politică monetară, însă în ultimele 4-5 luni acesta s-a decuplat.

ROBOR la 3 luni şi la 6 luni, referinţele la creditele cu dobânzi variabile luate de români până în luna mai 2019, au sărit peste 8%, în timp ce în iulie dobânda-cheie a fost stabilită la 4,75%, iar în luna august a fost majorată de BNR la 5,5%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *