Toamna este sezonul gutuilor, fructe care au numeroase beneficii pentru sănătate. Atât frunzele, cât și fructele, au fost folosite încă din Antichitate ca remedii naturiste.
Beneficiile frunzelor de gutui
De asemenea, frunzele de gutui se regăsesc și compuşi fitochimici cu acţiune antioxidantă şi antiinflamatorie cum ar fi quercetina şi rutinul. Frunzele de gutui se pot usca pentru a obține ceai, având multe beneficii pentru organismul uman.
Ceaiul de frunze de gutui se poate folosi pentru a trata insuficiența cardiacă și bolile de ficat, dar și afecțiunile cardiovasculare
Frunzele de gutui și gutuile au proprietăți diuretice și depurative, eliminând toxinele din organism și fiind des întâlnite în curele de slăbire, ajutând la detoxifiere.
Decoctul de frunze de gutui se obține din patru linguri de frunze uscate fierte în jumătate de litru de apă, timp de 30 de minute. Rezultatul se filtrează prin sifon, se completează cu apă și se îndulcește cu miere.
Sucul de gutui, dar și gutuile crude sunt cele mai bune pentru tratarea bolilor de ficat și pancreas. Sucul de gutui diluat cu suc de mere este foarte benefic pentru activitatea pancreasului.
Datorită conținutului de acid quinic, acid malic, oxalic și citric, beneficiile frunzelor de gutui sunt foarte intens studiate de specialiștii în biochimie. Frunzele mai conțin și alți compuși fitochimici, cu acțiune antiinflamatorie și antioxidantă.
Pentru a ameliora simptomele infecțiilor gastro-intestinale sau diareei, puteți obține un decoct din 5 grame de frunze de gutui, amestecată din 200 de ml de apă fiartă, ținut pe baie de abur timp de 2o de minute.
Beneficiile gutuilor
Gutuile conțin 70 – 72% apă, 7 – 8% zaharuri, 0,5% protide, pectine, tanin, cantităţi mici de grăsimi, săruri minerale de calciu, fier, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, vitaminele A, B, C şi PP.
Acestea au proprietăți antidiareice, antihemoragice, astringente, cosmetice, digestive, emoliente, hemostatice, hidratante, laxative, răcoritoare, sedative şi tonice. Gutuile sunt indicate în tratamentele pentru amelioarea afecțiunilor cauzate de ficat și pancreas.
Gutuile și ceaiul de gutui pot ajuta în cazul tusei compulsive, crizelor de astm, răcelilor și gripelor.
După ce se răcește, compoziția se amestecă cu apă care a fost fiartă și apoi răcită, urmând să se consume de trei ori pe zi, în cantitate de două linguri.
„Gutuile au rol în întărirea inimii, datorită potasiului pe care îl conţin, dar ajută şi la scăderea tensiunii şi a colesterolului, prin substanţele pectice. Prin aceste acţiuni, gutuile previn riscul bolilor cardiovasculare şi a infarctului.
Aceste fructe şi-au dovedit de multe ori utilitatea incredibilă. Cu toate acestea, aplicarea lor nu trebuie să excludă consultul şi recomandarea medicului, mai ales că inclusiv consumul de gutui are contraindicaţii care nu ar trebui neglijate”, comunică Marina Grigore, specialit în apifitoterapie pentru Adevarul.ro.
Ceaiul de gutui se poate folosi și pentru a îndepărta mătreața, cu ajutorul unui decoct.
Datorită conțintului de mucilagii, gutuile au efect emolient, tratând tusea, răgușeala și bronșita. Se poate obține un ceai din semințele de gutui care se conumă de două ori pe zi, timp de o săptămână.
Gutuile pot ajuta în tratarea dizenteriei, a diareei, a colicilor intestinali, hemoragiei, iritațiilor și a răcelilor. Semințele acestora pot ajuta la tratarea aftelor, arsurilor, bronşitei, inflamaţiilor ale mucoaselor, iritaţiilor ale pielii, răguşelii, traheitei și tusei.