Ursula Von Der Leyen, Dată Pe Mâna Lui Laura Codruța Kovesi

Răspunsul autorității europene la chestiunea mesajelor scurte dintre Von der Leyen și Bourla a condus la o plângere și o anchetă ulterioară a Ombudsman-ului European, care investighează administrarea defectuoasă în instituțiile Uniunii Europene.

Ombudsman-ul, jurnalista irlandeză Emily O’Reilly, a scris Comisiei și altor șapte organe ale UE, întrebându-le cum administrează documentele, în special cu serviciile de chat, precum WhatsApp.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită Parchetului European, în special prim procurorului șef european, Laura Codruța Kovesi, să înceapă investigarea modului în care Comisia Europeană a făcut achizițiile de vaccinuri anti COVID-19.

Având în vedere faptul că investigații independente de presă au scos la iveală date și informații concrete cu privire la legături directe între familia președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și o mare companie producătoare de vaccinuri anti-COVID, considerăm ca fiind de maxim interes pentru toți cetățenii europeni ca acest aspect să fie lămurit.

„Achiziția acestor vaccinuri este afacerea secolului sau, poate, chiar a mileniului. Sunt în joc foarte multe miliarde euro din banii contribuabililor europeni. Suntem cu toții îndreptățiți să aflăm cum au fost negociate aceste contracte, care sunt legăturile familiei von der Leyen cu Big Pharma, de ce au fost secretizate contractele. Instituțiile europene sunt primele chemate să dea exemplu de transparență și de intransigență cu privire la cheltuirea banilor publici. Îi cer dnei Kovesi să se implice personal din funcția de procuror șef pentru a face lumină în acest caz”, a declarat deputatul George Simion, co-președinte AUR.

„Aceste acuzații foarte grave apărute în sfera publică trebuie lămurite cât mai curând. Pentru că explicațiile dnei Ursula van der Leyen cu privire la modul în care s-au achiziționat vaccinurile întârzie, considerăm că Parchetul European are datoria să demareze o anchetă pe marginea acestui caz. Este în joc credibilitatea instituțiilor europene. Având în vedere măsurile draconice luate de foarte multe state membre pentru a forța vaccinarea populației, este esențial să cunoaștem prevederile contractelor și condițiile impuse de producători Comisiei.”, a declarat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR.

Prima dată, când șefa Comisiei Europene a avut probleme din cauza ștergerii mesajelor scurte, a fost la sfârșitul anului 2019.

În acel moment, s-a știut că mesajele SMS au fost șterse de pe două dintre telefoanele ei de serviciu, în perioada în care era ministru federal al Apărării – ceea ce i-a adus lui Von der Leyen o plângere penală și prezentarea în fața unei comisii de investigație a Bundestag-ului.

Acesta a solicitat sms-urile, ca dovadă în afacerea de consultanță a Ministerului Apărării german.

Contractele relevau o relație „nepotistă” între reprezentanți de rang înalt ai Ministerului și consultanții externi. În centrul afacerii se aflau companiile McKinsey și Accenture.

Ministerul Apărării, sub Ursula von der Leyen, a cheltuit sute de milioane pentru consultanță externă.

Mai precis, era vorba despre 716 milioane euro, plătite de Ministerul Apărării pentru contracte de consultanță nesupuse vreunei licitații.

În discuții apărea și firma de consultanță McKinsey, unde David von der Leyen, fiul Ursulei von der Leyen, era asociat.

By admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *