Câte clase avea Elena Ceaușescu. Moartea soților Ceaușescu este considerată una extrem de dură.
Cuplul Nicolae și Elena Ceaușescu au făcut scris istorie în România, iar oamenii încă mai află detalii interesante despre viața celor doi. Puțină lume știe câte clase avea, de fapt, soția fostului președinte.
Câte clase avea Elena Ceaușescu. Soția președintelui a devenit doctor în chimie
Câte clase avea Elena Ceaușescu. Cuplul prezidențial Nicolae și Elena Ceaușescu a fost unul dintre cele mai importante persoane în producerea istoriei României în ultimii 50 de ani. Moartea celor doi îi șochează în continuare pe românii care au trăit vremurile când Ceaușescu conducea România. Cu toate astea, puțină lume știe câte clase avea Prima Doamnă a României.
Spre surprinderea tuturor, Elena Ceaușescu avea doar patru clase, dar a reușit să devină doctor în chimie, cu teza ”Polimerizarea stereospecifică a izoprenului”. În autobiografia acesteia,înaintată partidului comunist scria: „Elena Ceaușescu (Petrescu) mam născut în comuna Petrești, Dâmbovița, în anul 1919 la 7 ianuarie.
Părinți se numesc Nae și Alexandrina ocupația agricultori, avere 4 hectare de pământ și casă de locuit. În tre ani 1926 – 1930 am făcut școala primară unde mam născut. În anul 1936 am venit la București, am intrat ca ucenică la fabrica Lantex. în urma unei acțiuni am fost concediată…”.
Devenită soția lui Ceaușescu, Elena a ajuns specilist în chimie în 1976, dar mulți savanți care au cercetat teza au ajuns la concluzia că tema nu avea cum să fie scrisă de ea. “Nu avea cum să scrie ea. Avea în realitate patru clase. Restul studiilor sunt incerte. Au circulat numeroase legende despre cei care au scris doctoratul. Clar că erau profesori de chimie, savanţi.
Elena Ceauşescu a primit numeroase titluluri de Doctor Honoris Causa, însă ele erau conjuncturale. Era o chestie de protocol. De fiecare dată când şeful statului era invitat undeva, exista un protocol între cele două ţări şi se acordau şi aceste titluri. Foarte multă lume ştia cine este ea. Cunoştinţele ei în chimie erau limitate”, a declarat Elena Solunca, reprezentantă a Biroului de Presă al Academiei Române.
Elena Ceaușescu a primit titlul de Doctor Honorius Cauza
În perioada în care soțul său era la putere, Elena a primit titlul de Doctor Honorius Causa de la mai multe universități prestigioase din lume. Toate aceste premii i-au fost acordate în contextul în care era soția președintelui României.
În 1974, fosta Prima Doamnă a devenit memebră cu drepturi depline a Academiei Române. “Ea era acceptată, deşi toată lumea ştia că nu avea nicio valoare. Dar nu aveai ce să faci. Era un rău necesar. Vă pot spune că nu a participat la nicio şedinţă a Academiei, de la alegerea ei din 1974. Atunci a fost ales şi Ştefan Voitec. Ei au fost ultimii acceptaţi de Academie. Din acel an nu a mai fost primit nimeni până după Revoluţie. Trăiam o irealitate. Era o realitate paralelă”, a mai povestit Elena Solunca.
După căderea regimului comunist, în prima ședință a Academiei Române, Elena Ceaușescu a fost exclusă post-mortem din cadrul instituției. Nicolea și Elena Ceaușescu au fost executați pe 25 decembrie 1989, în curtea garnizoanei în Târgoviște, lângă clădirea corpului de gardă.