O femeie după vârsta de 40 de ani are nevoie de vitamina B12 ca de aer! Ce trebuie sa faci

De câte ori nu ai auzit expresia: mănâncă pentru a avea energie? Hrana ne dă putere în fiecare zi, iar acest lucru se datorează, printre altele, şi vitaminei B12 (cobalamină) care contribuie la transformarea în energie a alimentelor pe care le consumăm. Asemenea altor vitamine, aceasta ajută la buna funcţionare a organismului nostru, fiind un nutrient important pentru sănătate.

La ce ne ajută vitamina B12? Care sunt simptomele ce indică un posibil deficit în corp şi cum putem soluţiona o astfel de situaţie? Află tot ce te interesează din rândurile următoare.

Cunoscută și sub denumirea de cobalamină, vitamina B12 lucrează împreună cu vitamina B9 (acidul folic) într-o serie de procese vitale organismului. Aceste vitamine ajută la formarea celulelor roșii, stimulează organismul să folosească fierul în mod eficient și ajută la producerea blocurilor de construcție ale moleculelor ADN și ARN.

În plus, cobalamina, alături de vitamina B9, contribuie la întărirea imunității și la îmbunătățirea stării de spirit. Vitamina B6 li se alătură în procesul de control al nivelului de homocisteină, asociată frecvent cu apariția bolilor cardiovasculare.

Rolurile vitaminei B12 au fost atent studiate de către cercetători din întreaga lume, iar studiile efectuate arată că această vitamină are multe alte beneficii pentru sănătate.

Crește nivelul de energie: Vitamina B12 ajută la transportul oxigenului în sânge, hrăneşte celulele şi transformă carbohidraţii din mâncare în glucoza pe care corpul nostru o foloseşte pentru a produce energie.

Previne anemia: Prin faptul că vitamina B12 contribuie la formarea globulelor roşii din sânge, există un risc mai mic de a suferi de această problemă. Însă, atunci când nivelul vitaminei B12 este scăzut, corpul nu mai dispune de suficiente celule roșii care să transporte oxigen către organele vitale. Din această cauză, apar simptome precum oboseală și slăbiciune.

Apără inima de bolile cardiovasculare: Vitamina B12 menţine un nivel scăzut al homocisteinei, o proteină care afectează arterele, creşte riscul de infarct şi poate duce la apariția aterosclerozei.

Protejează vederea: Acest beneficiu se datorează tot menținerii sub control a nivelului de homocisteină din sânge. Suplimentarea cu vitamina B12 contribuie astfel la reducerea riscului de apariție a degenerescenței maculare, o afecțiune care afectează vederea centrală.

Într-un studiu american realizat pe un eșantion de 5000 de femei cu vârste de peste 40 de ani care au primit suplimente de B12 timp de 7 ani se arată că riscul de a dezvolta orice formă a acestei afecțiuni a scăzut cu 34%, spre deosebire de grupul placebo la care nu s-au observat astfel de îmbunătățiri.

Protejează celulele hepatice: Datorită proprietăților sale de a împiedica depunerea grăsimilor în această zonă a corpului, vitamina B12 are rol protector asupra ficatului.

Menţine creierul sănătos: Vitamina B12 contribuie la protejarea celulelor nervoase şi la formarea mielinei (teaca de mielină), înveliş care acoperă neuronii şi circuitele cerebrale și ajută la transmiterea impulsurilor nervoase în tot corpul.

Scade riscul apariției defectelor de naștere: Nivelurile adecvate de vitamina B12 sunt cruciale pentru o sarcină sănătoasă. Studiile arată că sistemul nervos și creierul fătului necesită o cantitate suficientă de vitamina B12 de la mamă pentru a se dezvolta corect.

Deficitul de vitamina B12 în primele luni de sarcină poate crește riscul de defecte la naștere, precum defectele de tub neuronal. Mai mult, deficiența de vitamina B12 a mamei crește riscul de nașterea prematură sau avort, potrivit cercetătorilor irlandezi.

Ameliorează simptomele depresiei: Când există o deficiență a vitaminei B12, producția de serotonină scade, ducând astfel la schimbări ale stării de spirit, inclusiv la apariția episoadelor depresive. Rolul vitaminei B12 este acela de a sintetiza și metaboliza acest hormon responsabil pentru menținerea bunei dispoziții, iar un deficit trebuie corectat prin alimentație și suplimente alimentare, conform recomandării medicului specialist.

Asigură sănătatea pielii, părului și unghiilor: Un nivel optim de vitamina B12 este esențial pentru menținerea sănătății și frumuseții pielii, părului și unghiilor.

Oamenii de știință din Detroit, SUA, susțin că un deficit de vitamina B12 poate cauza diverse probleme precum hiperpigmentarea pielii, decolorarea unghiilor, schimbări la nivelul părului, vitiligo și stomatită angulară (inflamarea colțurilor buzelor). În cazul în care te confrunți cu una dintre aceste probleme, consultă medicul specialist și verifică nivelul vitaminei B12 din sânge.

Lipsa vitaminei B12 în corp nu este la fel de comună precum carenţa altor vitamine sau nutrienţi. Motivul? În cazul unui aport nutriţional constant si echilibrat, organismul nostru are uimitoarea capacitate de a stoca necesarul acestui element nutritiv pe o perioadă de până la 5 ani.

Însă atunci când această vitamină nu este absorbită cu ajutorul sistemului digestiv, apar neplăceri sau afecțiuni care se pot întinde pe o perioadă mai lungă de timp. Aceste probleme sunt mai frecvent întâlnite la cei care au un meniu vegetarian sau vegan, pentru că produsele alimentare de origine animală lipsesc din farfuria lor.

Deficiența poate apărea și în cazul persoanelor în vârstă, al căror organism nu mai asimilează corect nutrienții, dar și atunci când o persoană se confruntă cu probleme digestive sau în cazul femeilor care au pierdut mai multe sarcini sau au probleme cu fertilitatea.
Printre primele semne ale unei deficiențe se numără oboseala, stările de confuzie și slăbiciunea musculară. Cu toate acestea, multe persoane care acuză aceste simptome nu se gândesc că poate fi vorba de un deficit al vitaminei B12. Dacă simptomele persistă mai multe săptămâni la rând, se recomandă efectuarea unei analize pentru a vedea dacă este vorba sau nu despre un nivel scăzut al acestei vitamine.

Alte simptome asociate deficienței de vitamina B12 sunt:

sângerarea gingiilor;
diareea;
amețelea;
palpitațiile;
lipsa apetitului;
pierderea în greutate;
greața;
apariția aftelor bucale;
pierderile de memorie;
lipsa motivației;
depresia;
amorțeala la nivelul membrelor;
problemele de echilibru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*