Gheorghe Mărmureanu, avertisment despre marele cutremur care va lovi România. „Nu mai respectă regula de 100 de ani. Cutremurele acestea vrâncene sunt tare curioase”

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a declarat, luni, în direct la România TV, că seismologii nu pot estima cu exactitate când va avea loc următorul cutremur de mare intensitate în ţara noastră, întrucât, după seismul din 1977, nu se mai respectă regula de 100 de ani.

Reputatul seismolog Gheorghe Mărmureanu a dat explicaţii despre activitatea seismică a României, în condiţiile în care luni a avut loc un cutremur de 4,1 grade pe scara Richter.

„Cutremure nu vor fi deocamdată. Vrancea are un sistem tectonic atunci când magnitudinea este peste 7 sau 7,2. La 6,9 încă nu avem cazuri.

Sunt şi unele de suprafaţă cum a fost în zona Olteniei, unde s-a născut Tudor Arghezi, undeva 9-10 ani, unde unele căsuţe erau mai vechi sau mai prost făcute, dar erau nişte cutremure de 3 – 4 grade. Astea sunt cazuri particulare, dar nu intră în problema generală a cutremurelor.

Cutremurele acestea vrâncene sunt tare curioase, sunt de mare adâncime. Ori de acolo de unde sunt ele la 100 sau 170 de kilometri, o parte din energie se consumă pe drum. Totuşi, nu întotdeauna”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, în emisiunea „Punctul Culminant”, prezentată de Victor Ciutacu, la România TV.

Gheorghe Mărmureanu, amintiri despre marele cutremur din 1940. „M-a scos mama din casă”

„Sunt născut chiar în 1939. În 1940, când a fost cutremurul, m-a scos mama din casă. Sunt de undeva din Moldova. S-a întâmplat că în acea casă în care locuiam, bunicul meu, un om de vreo 2,15 metri, şi taică-miu, un mare constructor, casa era făcută de ei. Au făcut multe clădiri în zona din care sunt eu, între Bacău şi Bârlad, la jumătatea distanţei, şi n-am păţit nimic”, a mărturisit directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului.

De asemenea, Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre marile cutremure care au făcut ravagii în România.

„Să o luăm istoric. Cutremurile importante au fost la 1638, un cutremur care foarte curios a avut o direcţie pe Vrancea, dacă vreţi, Oltenia şi apoi mers în jos către Serbia. Acolo erau cantonate trupele turceşti.

Urmează un cutremur la 1738. A fost şi în 1802 un cutremur de foarte mare adâncime, cel mai mare care a fost până acuma. S-a simţit de la Moscova până la Cairo. A avut efecte în Bucureşti. Cutremurul fiind adânc, au căzut foarte multe biserici, dar nu a murit niciun om.

Urmează 1838, deci după 100 de ani, care a fost periculos. Şi urmează 1940. Deci, altă 100 de ani.

Dar cutremurul din 1977 nu mai respectă această regulă. Cutremurul din 1977 nu a fost foarte mare. Epicentrul a fost la Pătârlagele, sus pe dealuri la Buzău. Au fost foarte multe clădiri afectate în 1940. Să ştiţi că acelea au căzut în mare parte în 1977. Ăsta e adevărul”, a precizat profesorul Mărmureanu.

În condiţiile în care nu s-ar mai respecta ciclul de 100 de ani, Gheorghe Mărmureanu susţine că următorul mare cutremur din România ar putea avea loc în 2040.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*