Bombardamentele trupelor ruseşti lasă Republica Moldova în beznă

Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultimele ore, una din liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru Republica Moldova s-a deconectat în regim automat. Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică, inclusiv în Chişinău.

Moldovenii se confruntă cu o uriașă pană de curent, înregistrată parțial în Chișinău, în Bălți, al doilea oraș ca mărime din Republica Moldova, și în 10 raioane.

Vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spânu, a declarat că pana de curent ar fi fost provocată de atacurile cu rachete rusești asupra sistemului energetic ucrainean, una din liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru Republica Moldova s-a deconectându-se în regim automat.

„Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată țara. Menționez că aceste linii nu au fost avariate, dar s-au deconectat automat ca și măsură de siguranță. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică. Voi reveni cu informații suplimentare în cel mai scurt timp”, a anunțat vicepremierul Andrei Spânu, citat de Jurnal.md.

Din primele informații prezentate de presa din Moldova, au fost afectate raioanele Cimișlia, Bălți, Strășeni, Hîncești, Leova, Cahul, Fălești, Sîngerei, Ungheni, Briceni și parțial din orașul Chișinău.

Potrivit informației de pe site-ul moldelectrica.md, țara a încetat să primească energie electrică din România, informează TV8 Moldova, citată de Digi24.

România a devenit principalul furnizor de curent electric al Republicii Moldova, asigurând 90% din consumul de energie electrică al țării vecine.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, i-a rugat, în urmă cu două săptămâni, pe români, în cadrul discursului susținut în Parlament, să facă economii de energie pentru a-i ajuta pe românii de peste Prut.

”România ne furnizează anumite cantităţi, dar vom avea nevoie de cantităţi mai mari. Acest aspect l-am discutat cu domnul preşedinte Klaus Iohannis şi cu domnul prim-ministru şi ambii au promis să caute soluţii. Eu cred că dacă inclusiv consumatorii din România ar face un efort pentru a economisi puţin, această cantitate economisită ar fi suficientă pentru Republica Moldova”, a spus Maia Sandu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*