Calendar ortodox 16 noiembrie 2022. Sărbătoare mare în zi de post

Sârbătoare mare la data de 16 noiembrie, în zi de post. În fiecare zi este sărbătorit un sfânt important, așa că trebuie să aflați pe cine rememorăm miercuri și ce trebuie să facem. Tradiții și obiceiuri importante de post.

Sfântul zilei de 16 noiembrie

La data de 16 Noiembrie este sărbătorit sfântul Matei, fiul lui Alfeu. Acesta face parte dintre cei 12 Apostoli aleși de Hristos. De reținut, însă, că, înainte de a ajunge la stadiul de Apostol, Sfântul Apostol și Evanghelist Matei a fost vameș, iar numele său era Levi.

Nu se știe dacă a fost sau nu căsătorit și nici felul în care a murit. Se spune, însă, că Sfântul Apostol și Evanghelist Matei ar fi trecut la cele veșnice, ca martir, în Etiopia, acolo unde ar fi fost ars pe rug de păgâni, conform Martirologiul roman.

Evanghelia după Matei este citită în Biserica timp de șaptesprezece duminici după Duminică Rusaliilor și în duminicile în care se lasă sec de carne și de brânză. Este o scriere importantă, pe care o putem citi oricând simțim.

Tradiții de postul Crăciunului

Creștinii au intrat în postul Crăciunului la data de 15 noiembrie. Timp de 60 de zile, credincioșii vor consuma doar alimente de post, fără lapte, carne sau ouă. În plus, trebuie să se roage mai mult, să fie mai buni și să facă fapte bune față de aproapele lor.

O superstiţie importantă spune că, după Lăsatul Secului, oalele în casă se aşază cu gura în jos, pentru a alunga paguba sau boala. Mai mult, fetele își pot afla în perioada aceasta alesul, dacă țin cont de unele tradiții.

Vremea din postul Crăciunului este, spun bătrânii, un indiciu pentru cum va fi vremea în primăvara următoare. Dacă vremea nu este prea aspră, se spune că primăvara va aduce multe ploi. În caz contrar, vom avea o primăvară ușoară, însorită, cu vreme foarte bună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*