Statul oferă bani de la 1 ianuarie 2023. Ce categorie români beneficiază de aceștia

Mamele din România vor avea parte de o veste bună începând cu 1 ianuarie anul 2023. Indemnizația pentru creșterea copiilor se va majora cu 50%, iar măsura a fost aprobată de Guvernul României.

Măsura va intra în vigoare pentru mamele care nasc gemeni, tripleți sau multipleți. Gabriela Firea, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, anunță că măsura se va aplica și în cazul mamelor care vor naște în timpul concediului de maternitate.

Statul oferă bani de la 1 ianuarie 2023

Gabriela Firea a făcut un anunț în mediul online unde a spus că a propus majorarea cu 50% a indemnizației de creștere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți.

„Am propus și s-a aprobat majorarea cu 50% a indemnizației de creștere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți, cu sprijinul miniștrilor Muncii și Finanțelor cărora le mulțumesc. Reparăm, astfel, o nedreptate care se face de ani de zile acestor părinți”, a scris Gabriela Firea, marți, pe Facebook.

Indemnizația pentru creșterea copiilor se va majora cu 50%

În ședința de Guvern s-a adoptat o măsură legislativă prin care mamelor de gemeni, tripleți sau multipleți să li se ofere, începând cu al doilea copil, o indemnizație de creștere a bebelușului de 50%.

„Am propus modificarea OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor și mă bucur că am primit sprijinul colegilor mei Marius Constantin Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale și Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, care ne-a alocat bugetul necesar. Mulțumesc Elenei Tudor, președinta ANPDCA, și colegilor din Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție”, a mai scris Firea.

Ce a mai menționat Gabriela Firea

Gabriela Firea a mai adăugat faptul că majorarea de 50% se va aplica doar indemnizațiilor care vor depăși suma de 2.628 de lei, iar în acest fel, o mamă cu tripleți care primește o indemnizație în valoare de 3.000 de lei, va primi, după ce va apărea și al doilea copil încă 1.500, iar rezultatul va fi de 6.000 de lei lunar.

„De acum, suma creşte pentru unele mame! În cazul doamnelor care au indemnizaţia de 2.628 lei, nu apare nici o modificare, ci doar la indemnizaţiile peste această sumă. De exemplu, mama unor tripleţi, care are valoarea indemnizaţiei de 3.000 de lei, va primi, începând cu al doilea copil, încă 1.500 lei, astfel încât va încasa lunar 6.000 lei.Suma maximă prevăzută de lege pentru această indemnizaţie rămâne 8.500 lei. Astfel, mama unor gemeni, care are acum o indemnizaţie de 8.500 lei, va primi 4.250 lei în plus pentru al doilea copil, nu doar 1.314 lei cât încasa până acum. Astfel, suma totală încasată va ajunge la 12.750 lei. Statul va plăti în plus aproape 28 de milioane de lei în fiecare an, iar măsura va ajunge la familiile în care cresc acum aproape 4.700 de copii. Era, fără îndoială, nevoie urgentă de aceste corecţii. E o adevărată gură de oxigen pentru orice familie în care cresc doi sau mai mulţi bebeluşi în acelaşi timp şi unde toate cheltuielile sunt duble, triple etc. Mă bucur că acest model urmat şi de alte state europene, de exemplu Austria, se va aplica şi în România”, a completat Firea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*