Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a revenit cu un avertisment care vizează mai multe județe din România. Așadar, meteorologii au emis un cod galben de vânt puternic, valabil pentru mai multe zone ale țării. Iată care sunt acestea.
Dacă românii sperau că ninsoarea își va face apariția în România, ei bine, ANM are alte vești pentru ei. Meteorologii au revenit cu o atenționare de cod galben de vânt puternic în mai multe județe ale țării, începând de astăzi. Rafalele de vânt vor depăși 55-60 km/h, în zonele de munte acestea pot să ajungă chiar și la 90-100 km/h.
Meteorologii au făcut un avertisment care ar putea să îi supere pe mulți români în această perioadă. ANM a emis un cod galben de vânt puternic în mai multe județe din România. Printre acestea se numără județel Dolj și Mehedinți, unde codul a intrat în vigoare astăzi, 11 decembrie, la ora 11:20 și durează până la ora 17:00. Aici, rafalele de vânt vor fi cuprinse între 55.60 km/h.
Situația se schimbă în zonele de munte. Astfel, în județul Suceava, în zonele cu o altitudine de peste cota 1800 metri și județul Neamț, la altitudini de peste 1800 metri, codul galben va fi activ până la ora 17:00, iar rafalele de vânt vor depăși 90-100 km/h.
În ceea ce privește județele Constanța și Tulcea, codul galben, care deja a intrat în vigoare, va dura până la ora 17:00 și se vor semnala intensificări ale vântului. Rafelele vor depăși local și temporar 55-60 km/h.
În zona județelelor Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, codul galben va ține ceva mai puțin decît în restul țării, astfel că va fi activ până la ora 15:00. Aici, se vor semnala intensificări ale vântului, care va depăși 55-60 km/h. Însă, la altitudini mai mari ale județelor Maramureș și Bistrița-Năsăud, vântul va depăși rafale de 90-100 km/h, la altitudini de peste 1800 metri.
Codul galben se va sfârși mai devreme în alte câteva județe ale țării, respectiv cele în care a avertizarea a fost emisă la ora 9:45 și durează până la 15:00. Este vorba despre județele Covansa, zona depresionară și de munte, Brașov, Mureș, Harghita și județul Sibiu.
Tot până la ora 15:00 va ține și codul galben emis pentru zonele județului Alba, Brașov, zona de munte din Sibiu și zonele Avrig, Tălmaciu, Șelimbăr, Racovița, Turnu Roșu și Boița, tot din Sibiu, unde rafalele de vânt vor ajunge la 60-70 km/h, iar la altitudini de 1800 metri, acestea vor ajunge la 90-100 km/h.
Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza pentru acest weekend și pentru săptămâna viitoare. Veștile nu sunt deloc bune. Vremea se schimbă radical și gerul pune stăpânire pe România.
Iarna pare să își intre complet în drepturi de săptămâna viitoare. Un val de aer polar intră în Europa și va afecta serios și România. Dacă sâmbătă vom avea temperaturi mult mai mari decât cele normale în luna decembrie, de duminică vremea începe să se răcească. Temperaturile vor scădea și mai mult începând de marți.
Potrivit meteorologilor, săptămâna viitoare, temperaturile vor fi și cu 15 grade mai mici decât în weekend și vom avea parte de nopți cu adevărat geroase.
Temperaturile vor fi negative în majoritatea regiunilor țării și pot apărea și primele ninsori. În zonele montane înalte se va depune un strat nou de zăpadă. Vântul va sufla cu putere mai ales în zona de sud a țării și la munte și va accentua astfel senzația de frig.
În acest weekend vom avea practic două anotimpuri în doar două zile. „Diferențele de temperatură vor fi mai mari de 15 grade. Răcirea vremii se va simți în special în partea de vest și de nord-vest a țării. Dacă sâmbătă vom consemna valori minime de 14-16 grade, duminică totul se schimbă, iar maximele vor fi de 7-9 grade“, a declarat Elena Mateescu, directorul Admistrației Naționale de Meteorologie.
Vremea va continua să se răcească, iar cel mai frig va fi miercuri și joi. „Săptămâna viitoare va debuta în partea de vest a țării cu temperaturi negative, în timp ce în sud se vor înregistra valori de 9 sau chiar 10 grade. De marți însă răcirea va fi mult mai semnificativă în toată țara. Miercuri și joi vor fi temperaturi negative în toată țara.
Ne așteptăm ca și în București să avem temperaturi negative, mai ales pe parcursul nopții de miercuri. Dimineața vor fi -5, -6 grade. De asemenea, vor fi și precipitații sub formă de ploaie în zonele mai joase de relief și ninsoare la munte”, a mai spus meteorologul, potrivit antena3.ro.