Cum se afumă carnea, cârnații și slănina în nordul Maramureșului. Regulile sunt transmise din generație în generație

În nordul țării, în inima Maramureșului, sărbătorile au aromă de produse tradiționale. Cu câteva săptămâni înainte de Crăciun, gospodării se pregătesc pentru masa plină de bunătăți. Au sacrificat porcul, iar mai apoi toate produsele ajung în afumătoare. Până la Crăciun, bucatele tradiționale vor sta afară, să le prindă frigul, aşa cum e obiceiul locului de sute de ani.

În curtea familiei Groșan din satul Lăpușel pregătirile pentru sărbătorile de iarnă sunt în toi.

Porcul a fost sacrificat azi dimineață, iar mâine toate produsele obținute din carne vor ajunge în afumătoare. Totul, după reguli transmise din generație în generație, astfel încât fumul să nu strice gustul produselor.

Alexandra Groșan, localnică: Cârnaţii se dau 2-3 fumuri, în funcţie de cum prinde fumul pe ele, slănina puţin mai mult, după ce stă trei săptămâni în saramură se pune la fum 3-4 fumuri, depinde fiecare cum îi place să fie.

Drumul cărnii din afumătoare până pe masa de sărbători

Afumătoarea familiei a fost construită în urmă cu zece ani de soțul Alexandrei. A fost ridicată în spatele curții, din cărămidă, după reguli știute de la părinți. Astăzi, afumătoarea lor este cunoscută în tot satul şi mulţi dintre vecini apelează la ei pentru preparatele de Crăciun. Gustul cărnii pregătite la afumătoare este unul desăvârşit, capabil să mulţumească orice grumand. De aceea, de-a lungul timpului, procesul s-a tot modernizat. Dacă înainte era afumătoarea din lemn, după care a venit afumătoarea din tablă, acum s-a trecut la cărămizi. Există şi variante moderne, dar mai mici, de la grătare cu funcţie de afumare, până la afumători de mici dimensiuni. Acestea sunt realizate din cărămidă şi ciment, tablă sau inox şi se pot comanda de pe internet.

Alexandra Groșan, localnică: În niciun caz afumătoarea din curte nu se poate compara cu cea mică. E neîncăpătoare pentru un porc, să încapă toate cele. Nu sunt de acord cu ce este. Râmân la cea veche, cea făcută manual.

Pe internet, se găsesc zeci de variante de mici fumători moderne, care pot fi folosite în curţile oamenilor. Cele mai ieftine costă în jur de 300 de lei, iar cele mai complexe la peste 10 mii de lei.

By admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *