Actorul Mitică Popescu a murit la vârsta de 86 de ani

Marele actor Mitică Popescu a murit la vârsta de 86 de ani, la Spitalul Universitar de Urgență Elias din București.

Actorul Mitică Popescu era internat în Spital Elias din data de 29 decembrie, cu multiple comorbidități, între care probleme cardiace grave.

Mitică Popescu s-a născut la București, în data de 2 decembrie 1936. A trăit o frumoasă poveste de iubire cu actrița Leopoldina Bălănuță, cu care a fost şi căsătorit. Pe 13 decembrie 2002, actorul a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți colegi de breaslă, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.

Mărturie a talentului său rămân rolurile pe care le-a construit atent de-a lungul timpului, roluri precum Cocoșilă din „Moromeţii” sau Împăratul din serialul „Lumini şi umbre”, dar și cele din „Vânătoarea de vulpi”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Căsătorie cu repetiţie”, „Saltimbancii”, „Drumeţ în calea lupilor”, „Înghițitorul de săbii” sau „Imposibila iubire”.

A murit Mitică Popescu. O viață dedicată scenei și filmului

Actorul cu o filmografie diversă, de la producţii de comedie până la drame, Mitică Popescu a încântat generaţii de cinefili.

„În «Gustul şi culoarea fericirii» a fost primul meu rol principal. Şantierul unde a fost filmat este undeva prin Bucureştii Noi şi, de câte ori trec prin zona aceea, îmi amintesc cu nostalgie. Nu mi-a fost greu la filmări, pentru că eram obişnuit de la teatru să studiez cu multă atenţie textul, iar echipa a fost foarte bună”, povestea Mitică Popescu anul trecut. Filmul spune povestea lui Grigore Romcescu, un tânăr inginer constructor, detaşat ca diriginte de şantier pentru a ridica o ţesătorie într-un orăşel de provincie. El intră în conflict cu directorul de investiţii al întreprinderii din cauza corectitudinii cu care aplică normele de producţie, precum şi din pricina nonconformismului său. Regia este semnată de Felicia Cernăianu, iar din distribuţie fac parte actorii Cornelia Gheorghiu, Vasile Cosma, Dorel Vişan şi Gheorghe Visu.

Legat de filmările pentru „Vânătoarea de vulpi”, Mitică Popescu îşi aminteşte că atunci l-a cunoscut pe regizorul Mircea Danieliuc şi că acesta vorbise deja cu Dinu Săraru ca să fie ales în distribuţie. Filmul „Vânătoarea de vulpi”, după romanul lui Dinu Săraru „Nişte ţărăni”, a fost regizat de Daneliuc şi reuneşte în distribuţie actori ca Mircea Diaconu, Gheorghe Cozorici şi Valeria Seciu. În anii ’50, într-un sat românesc, ţăranul Năiţă Lucean se opune cu încăpăţânare colectivizării, prin toate tertipurile. Simte instinctiv că acest lucru nu-i poate aduce decât rău, odată ce ar ceda statului pământul şi vitele crescute cu atâta efort. Singura certitudine pe care o are este proprietatea unui pământ insuficient şi neroditor. Deşi ţine cu dinţii de aceasta, ideea binelui colectiv îi este impusă prin forţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*