Ce se întâmplă în organismul tău dacă vei înceta să consumi alcool

Un an nou începe, de obicei, cu angajamente de tot felul: că vom câștiga lupta cu kilogramele sau că ne vom pune cu burta pe carte pentru a trece toate examenele. Există și lucruri la care suntem deciși să renunțăm, tutunul și alcoolul fiind cele mai frecvente adicții.

Dacă ați terminat 2022 și l-ați început pe 2023 cu mai multe pahare de vin decât trebuia, probabil că v-ați propus să o lăsați mai ușor cu alcoolul. În acest caz, experții vă vin în ajutor, explicând cum puteți să vă țineți departe de băuturile alcoolice.

„Pentru unii oameni, care-și spun că nu vor mai pune în gură picătură de alcool toată luna ianuarie, cu siguranță va fi foarte greu să se țină de promisiune, însă există câteva lucruri de care trebuie să țină cont”, explică neuropsihologul Sanam Hafeez, profesor la Universitatea Columbia Teachers College, potrivit Mooresvilletribune.

1. Fixați-vă bine obiectivele

Este extrem de important să vă fixați motivul clar pentru care trebuie să renunțați la alcool, spune medicul Sarah Wakeman, profesor asociat la Harvard Medical School. „Cercetarea cu privire la stabilirea obiectivelor arată că este posibil ca acestea să fie atinse, dacă sunt cu adevărat relevante pentru voi, ca indivizi, și nu abstracte, cum ar fi „trebuie să nu mai beau pentru că e ceva rău”, a spus ea. Obiective concrete, cum ar fi adoptarea unor obiceiuri de somn sau o rutină de exerciții fizice, vor ajuta când vreți să renunțați la alcool, a adăugat ea.

O motivație suplimentară poate veni din câștigurile pentru sănătate pe care le puteți obține din reducerea sau eliminarea alcoolului, spun experții, amintind de riscul tensiunii arteriale, al unor afecțiuni hepatice sau al cancerului. „Pe parcursul unei luni, este posibil să observați unele beneficii pe termen scurt, cum ar fi un somn mai bun, o minte mai limpede și mai multă energie”, a adăugat ea.

2. Stabiliți obiective „SMART”

Stabiliți un obiectiv realizabil, cum ar fi reducerea consumului de alcool timp de 3 zile pe săptămână. Apoi adăugați zile până când vă atingeți obiectivul final. Stabiliți și cantitatea de alcool la care renunțați! În plus, asigurați-vă că nu trebuie să luați parte la tot felul de angajamente sociale în care se va servi alcool și unde, probabil, nu vă veți putea abține. „Dacă v-ați fixat o ștachetă prea sus, s-ar putea să eșuați, așa că e indicat să vă stabiliți obiective mai mici, pentru a le putea atinge”, adaugă Hafeez.

3. Împărtășiți-vă obiectivul cu ceilalți

Anunțați-vă prietenii sau membrii familiei despre obiectivul pe care v-ați propus să-l atingeți, spun experții. Pentru unii ar putea funcționa și ideea de face public asta pe rețelele sociale.

5. Urmăriți progresele, obiectivul și sentimentele

”Chiar dacă nu veți reuși să renunțați definitiv la alcool, urmărirea emoțiilor și impulsul de a vă descoperi factorii declanșatori pot fi informații foarte utile”, crede Wakeman. „Chiar dacă cineva nu este încă pregătit să facă schimbări, ținerea unui jurnal cu cantitățile de alcool pe care le beți, în ce situații beți mai mult și cum vă simți în acele momente, vă pot ajuta să identificați acele situații declanșatoare care vă fac să consumați alcool”, a adăugat Wakeman.

By admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *