Două cutremure de peste 7 în Turcia și Siria în mai puțin de 12 ore. Peste 2300 de morți şi 10.000 de răniți. Blocuri şterse de pe suprafaţa pământului

Un al doilea cutremur cu magnitudinea 7,6 s-a produs luni în sud-estul Turciei la nici 12 ore după ce un seism cu magnitudinea de 7,7 a lovit regiunea. Peste 2300 de oameni au murit în Turcia și Siria și alte 10.000 au fost răniţi. Mii de clădiri au fost puse la pământ şi sute de oameni au fost prinşi sub dărâmături. USGS estimează până la 10.000 de morți.

UPDATE: Bilanţul morţilor din Turcia şi Siria a urcat din nou la cel puțin 2.300. Numărul morților din Turcia în urma cutremurului din această dimineață a crescut la 1.498, potrivit autorităţilor, citate de BBC. În Siria au murit alte 810 de persoane, potrivit AFP, ridicând bilanţul total la cel puţin 2300.

UPDATE: Locuitorii orașelor afectate de cutremurele de astăzi au descris șocul și teama pe care le-au simţit după ce au trăit două astfel de seisme mari în succesiune rapidă. „Am crezut că este apocalipsa”, a mărturisit Melisa Salman din Kahramanmaraş.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a oferit condoleanțe și a promis ajutor atât Turciei, cât și Siriei, în urma cutremurelor de astăzi. „Sperăm la o recuperare rapidă a tuturor răniților și suntem gata să oferim asistența necesară pentru a depăși impactul acestui dezastru natural” i-a spus Putin președintelui sirian Bashar al-Assad, potrivit AFP. Într-un mesaj adresat președintelui Turciei Recep Tayyip Erdogan, Putin i-a cerut să „transmită cuvinte de sprijin” familiilor victimelor și a spus că Rusia este „gata să ofere asistența necesară”.

UPDATE. Aproape 2.000 de persoane au fost ucise şi 10.000 au fost rănite în Turcia şi Siria. Potrivit Agenţiei de gestionare a dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă din Turcia (AFAD), cel puţin 1.014 persoane au murit şi 7.003 persoane au fost rănite. Ultimele date din Siria estimează că 783 de decese şi peste 2000 de răniţi.

Numărul victimelor este așteptat să continue să crească pe măsură ce salvatorii caută supraviețuitori. Nu este clar încă câți oameni au murit în urma celui de-al doilea cutremur.

UPDATE Vibraţiile puternicelor seisme care au lovit sudul Turciei şi ţara vecină Siria, provocând moartea a peste 1.700 de persoane în ambele ţări, au fost resimţite până în Groenlanda, a anunţat luni Institutul geologic danez, potrivit AFP. ”Cutremurele puternice din Turcia au fost înregistrate în mod clar de seismografele din Danemarca şi din Groenlanda”, a precizat seismologul Tine Larsen.

UPDATE Imagini surprinse din aer arată clădiri întregi sterse de pe suprafaţa pământului în provincia turcă Hatay, la graniţa cu Siria. Imaginile arată blocuri doborâte la pământ şi mormane de moloz şi beton care blochează străzile.

UPDATE: Bilanţul victimelor celor două cutremure din Turcia şi Siria a ajuns la peste 1.700 de morţi şi 7.000 de raniţi, relatează BBC News. Peste 1.000 de persoane au fost ucise doar în Turcia, iar alte 5.000 rănite. Autoritățile siriene raportează 783 de morți și peste 2.000 de răniți.

UPDATE: MAE a publicat datele de contact pentru cetățenii români afectați de cutremurele produse luni în Turcia. Românii din zonele afectate sunt rugați să se informeze din surse oficiale despre evoluția situației de la fața locului și să respecte instrucțiunile autorităților turce.

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reiterează faptul că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență”, transmite MAE. Totodată, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.

UPDATE Bilanţul cutremurelor devastatoare din Turcia şi Siria a ajuns la peste 1.380 de morți și peste 6.400 de răniți, potrivit Reuters În Siria, şi aşa deja distrusă de peste 11 ani de război civil, Ministerul Sănătăţii a anunţat că peste 326 de persoane au fost ucise şi 1.042 au fost rănite. Alte 147 de persoane au murit în nord-vestul ţării controlat de rebeli. Anterior, preşedintele Erdogan a anunţat în Turcia 912 de morţi şi 5.383 de răniţi.

UPDATE Autoritatea de Gestionare a Dezastrelor şi Urgenţelor din Turcia a anunţat că un nou seism cu magnitudinea 7,6 s-a produs luni în sud-estul ţării. Epicentrul noului cutremur, produs la ora 12:24 (ora României), la o adâncime de 7 kilometri, a fost în Elbistan, în provincia Kahramanmaraş, situată la 80 de kilometri de epicentrul primului cutremur, care a avut loc luni la ora 3:17 (ora României).

UPDATE: Un nou cutremur, cu magnitudinea de 7,7 pe Richter, a lovit nou Turcia, în urmă cu 20 de minute, potrivit EMSCS. Turcii l-au estimat la o magnitudine de 7,6. Epicentrul a fost înregistrat în districtul Elbistan din Kahramanmaraș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*