Turcii prinși sub dărâmături au intrat pe rețelele de socializare să ceară ajutor. Mesajele disperate postate. VIDEO

Numărul morţilor în urma cutremurelor devastatoare produse la graniţa dintre Turcia şi Siria a depăşit 8.300. Peste 40.000 de oameni au fost răniți. Iar bilanțul crește rapid.

Autoritățile au transmis că 5.775 de clădiri au fost distruse în urma cutremurului. O parte dintre cei prinși sub dărâmături au reușit să intre pe rețelele de socializare să ceară ajutor, potrivit Al Jazeera.

Firat Yayla, un YouTuber cunoscut în mediul online sub numele de Charmquell, a fost unul dintre ei.

El a spus într-o filmare postată pe Instagram marți dimineață, că a rămas blocat sub dărâmături după primul cutremur, în districtul central Antakya din provincia Hatay și și-a rugat urmăritorii să-l salveze.

„Prieteni, suntem blocați după cutremur”, a spus el în videoclipul filmat într-un spațiu întunecat.

„Mamă! Ești bine? Mamă! Spune-mi că te-ai ascuns undeva. Te rog ajută-mă!”, a adăugat el înainte de a încheia filmarea cu adresa la care se află.

 

Ulterior a revenit spunând că a fost salvat, dar mama lui a rămas sub betoane.

Un alt tânăr prins sub dărâmături în districtul Iskenderun din Hatay a a cerut ajutorul într-o filmare care a fost distribuită pe scară largă pe Twitter.

 

„Dacă îl iubești pe Dumnezeul tău, te rog vino și salvează-ne”, a spus el, precizând și adresa.

Hatay este una dintre provinciile turcești grav afectate de dezastru. Aeroportul a fost avariat și este închis, ceea ce face ca echipele de salvatori să ajungă și mai greu aici.

Boran Kubat, un tânăr de 20 de ani care studiază la Istanbul, era în vizită la rude în orașul Malatya când al doilea cutremur a lovit casa familiei sale.

Kubat a spus că au intrat în apartament după primul cutremur, crezând că este în siguranță, dar au fost prinși de al doilea în timp ce dormeau.

 

El a cerut ajutor într-un mesaj video postat pe rețelele de socializare de sub casa dărâmată, unde a fost prins alături mama, bunica și doi unchi.

„Toți cei care vedeți asta, vă rugăm să veniți și să ne ajutați. Acum, veniți toți să ne ajutați!”, a spus Kubat.

El a spus că prietenii săi au reacționat imediat, iar el și familia sa au fost salvați.

Un bărbat a postat luni un mesaj către urmăritori, în care a dat tag și unor oficiali ai guvernului turc. El, soția lui și copilul au fost blocați în Hotelul Liwan din Antakya.

„Scările s-au prăbușit, suntem blocați la etajul trei. Încă tremurăm. Vă rog să ne ajutați”, a spus el.

 

A doua zi a revenit cu un mesaj în care a spus că a fost salvat de prietenii săi, fără nici un ajutor din partea echipelor de salvare.

Peste 12.000 de salvatori lucrează în zonele afectate, împreună cu 9.000 de militari, pentru a-i scoate de sub dărâmături pe cei care au supraviețuit. Aproximativ 70 de țări, printre care și România, au trimis personal, echipamente și ajutoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *