Ajutorul de înmormântare a fost majorat. Ce sumă primește o familie de la bugetul Asigurărilor Sociale

Începând cu anul 2023, valoarea ajutorului de înmormântare acordat familiei unei persoane decedate, dacă aceasta a fost asigurat al Asigurărilor Sociale, a crescut semnificativ.

Valoarea acestui ajutor a ajuns la 6.789 de lei, fiind majorată cu 700 de lei, față de nivelul anului 2022.

În plus, jumătate din acest ajutor se acordă și la decesul unui membru de familie al persoanei asigurate, care fie este pensionar, fie angajat și plătește impozite pentru asigurările sociale. În acest ultim caz, valoarea ajutorului de înmormântare este de 3.395 de lei.

Sumele de bani se acordă o singură dată, și doar unui membru al familiei care depune cererea și prezintă certificatul de deces în original.

Angajatul de la Asigurările Sociale trebuie să stabilească identitatea celui care solicită ajutorul de înmormântare, cererea fiind însoțită și de o copie după cartea de identitate a solicitantului.

În perioada de la depunerea cererii și plata ajutorului de înmormântare, inspectorii de la Casele Teritoriale de Pensii, de pe raza județului unde a domiciliat persoana decedată, fac verificări dacă cele declarate de solicitantul ajutorului corespund sau nu realității.

Actele necesare pentru obținerea ajutorului

Persoanele care au dreptul la acest ajutor social trebuie să țină cont de câteva reguli foarte clare. Banii se primesc de la Casele Teritoriale de Pensii, în urma analizării dosarului depus.

Persoana care solicită ajutorul trebuie să depună o cerere, însoțită de mai multe acte, ajutorul fiind achitat în următoarele 72 de ore.

Potrivit legii, dosarul trebuie să conțină mai multe acte și anume:
– cerere pentru acordarea ajutorului,
– declarație pe propria răspundere ca aceste cheltuieli au fost suportate integral de către solicitant,
– declarație pe propria răspundere că persoana decedată avea calitatea de pensionar sau asigurat,
– adeverință de salariat în care se menționează că decedatul era salariat și nu a beneficiat de concediu fără salariu sau absențe nemotivate la data decesului,
– adeverința de salariat membru familie

În plus dacă persoana decedată avea și calitatea de pensionar, iar decesul a avut loc înainte de plata pensiei pentru luna în curs, atunci se poate depune o cerere pentru acesteia, fie în numerar, fie în contul bancar al persoanei decedate sau al solicitantului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*