Doliu în lumea muzicii! A murit unul dintre cei mai premiați artiști ai României

Lumea muzicii e în doliu! A murit unul dintre cei mai iubiți și premiați artiști ai României. Este vorba despre compozitorul Nicolae Brânduş care s-a stins din viață la vârsta de 87 de ani. Regretatul artist era membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, onorat cu Premiul „George Enescu” al Academiei Române și cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer.

Compozitorul și pianistul Nicolae Brânduș s-a născut în anul 1935, în București. A studiat la Universitatea Națională de Muzică din București – pian (1952-1957) și compoziție (1960-1964). Nicolae Brânduș, autor de muzică simfonică, vocal-simfonică, operă, muzică de cameră, vocală şi corală, discipol al profesorilor Paul Constantinescu, Tudor Ciortea şi Anatol Vieru, a participat la cursurile Şcolii de la Darmstadt – Ferienkurse für Neuemusik şi la cursurile de perfecţionare din Aix-en-Provence. Şi-a finalizat studiile postuniversitare la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj, în 1982, devenind doctor în muzicologie.

A murit Nicolae Brânduș

Nicolae Brânduș, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, s-a stins din viață la vârsta de 87 de ani. De-a lungul anului, cunoscutul compozitor a câștigat o mulțime de premii și a instruit o mulțime de persoane pe acest drum, al muzicii.

A fost profesor al Catedrei de Muzică de Cameră a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti între anii 1992-2005, redactor al revista ‘Muzica’, și preşedinte al Secţiunii Naţionale Române a Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană / SNR-SIMC.

A concertat pe scenele naţionale şi internaţionale: Elveţia (1956), Bulgaria (1958, 1967), R.D. Germană (1960), Ungaria (1964), Cehoslovacia (1964, 1966), Franţa (1969), iar în 1985 a participat la un proiect de cercetare muzicală la Paris, în cadrul IRCAM, iar în 1996, a realizat în Franţa, la Bourges, o lucrare de muzică electronică în cadrul Grupului de muzică experimentală Bourges (GMEB).

Compozitorul a fost unul dintre cei mai premiați artiști din România

Laureat al Premiului Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1974, 2002, 2005), Nicolae Brânduș a mai fost distins cu Premiul III la Concursul internaţional „George Enescu” de la Bucureşti (1958), Premiul III la Concursul internaţional al Festivalului mondial al tineretului de la Helsinki (1962) și cu Ordinul Meritul Cultural cl. IV (1968).

În anul 2008, Nicolae Brânduș a primit bursa George Enescu acordată, la Cité Internationale des Arts din Paris, de Institutul Cultural Român.

În 2015 a primit Premiul pentru creaţie în cadrul celei de-a XXV-a ediţii a Galei Premiilor Anuale ale revistei „Actualitatea Muzicală”.

Cel mai recent premiu îl primise în luna decembrie a anului 2020, atunci când a obţinut Premiul 1 pentru lucrarea „X Fatum van B”,la concursul „Quoting Beethoven” organizat cu ocazia celei de a 250-a aniversări a naşterii lui Ludwig van Beethoven.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*