Minunile continuă să se întâmple după cutremur! Trei femei și doi copii au fost găsiți după nouă zile sub ruine

Două femei au fost scoase de sub dărâmăturile provocate de cutremurul din Turcia, iar o mamă și doi copii au fost salvați miercuri, la nouă zile după catastrofa provocată, când nimeni nu se mai aștepta, conform Reuters.

Cutremur în Turcia: Timpul trece, șansele scad! Eforturile de salvare se îndreaptă către acordarea de ajutor sinistraților, iar echipele internaționale de căutare-salvare s-au retras deja de pe teren.

În cursul zilei de miercuri, o femeie pe nume Ela și copiii ei, Meysam și Ali, au fost salvați după 228 de ore de stat sub dărâmăturile unui bloc de apartamente din Antakya, după ce cutremurul a făcut ravagii, a anunțat agenția de presă de stat Anadolu, citată de Reuters.

Echipele de intervenție au reușit să salveze o femeie de 46 de ani din Kahramanmaras, oraş situat foarte aproape de epicentrul seismului devastator, apoi o femeie de 74 de ani din același oraș, care a fost transportată cu ambulanța.

Povești emoţionante de sub ruine, un bătrân şi-a băut propria urină

Oamenii au reușit să supraviețuiască zile întregi îngropați sub dărâmături, experiențele lor devenind adevărate povești eroice.

Huseyin Berber, un diabetic în vârstă de 62 de ani, a supravieţuit 187 de ore după ce pereţii prăbuşiţi de la parterul casei sale au fost susţinuţi de un frigider şi un dulap, lăsându-i un fotoliu în care să stea şi un covor care să-i ţină de cald. Avea o singură sticlă de apă, iar când aceasta s-a terminat, şi-a băut propria urină, a spus el de pe un pat din spitalul oraşului Mersin.

„Am strigat, am strigat şi am strigat. Nimeni nu mă auzea. Am strigat atât de mult încât m-a durut gâtul… Cineva a întins mâna şi s-a întâlnit cu mâna mea. M-au scos de acolo. Gaura din care am ieşit era foarte mică. Asta m-a speriat un pic”, a povestit Huseyin Berber.

Bilanțul combinat al victimelor din Turcia și Siria a ajuns la peste 41.000 de morți, iar milioane de persoane au nevoie de îngrijiri medicale și umanitare. Mulți dintre supraviețuitori au rămas fără case pe aceste temperaturi scăzute.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat miercuri că este de îngrijorată de soarta oamenilor din nord-vestul Siriei, o regiune controlată de rebeli şi cu acces redus la ajutor. OMS i-a cerut preşedintelui sirian Bashar al-Assad să deschidă mai multe puncte de trecere a frontierei cu Turcia pentru a permite trecerea ajutoarelor.

Alertă de noi epidemii după cutremur

Familiile fără adăpost au dormit în corturi instalate pe terenul stadionului din oraș. În Kahramanmaras, Hatice Kavakdali, în vârstă de 28 de ani a povestit: „Nu pot descrie în cuvinte experienţa pe care am avut-o. A fost atât de înspăimântător şi încă mai simt durerea provocată de acest lucru. Mi-am pierdut cunoştinţa după cutremur şi încă nu mi-am revenit. Nu mi-am putut aminti familia mea sau cum am ieşit din casă”.

Alți supraviețuitori sunt îngrijorați de lipsa de igienă pe care o au în urma cutremurului: „Nu am putut să ne spălăm de la cutremur”, a mărturisit Mohammad Emin, un student la design grafic în vârstă de 21 de ani.

Pe un feribot folosit pentru tratarea supravieţuitorilor în portul Iskenderun din sudul Turciei, farmacistul Jin Ozsaygili era, de asemenea, îngrijorat de riscurile pentru sănătate: „Ne aşteptăm la epidemii de holeră şi febră tifoidă. Pentru a preveni aceste boli, resturile ar trebui să fie îndepărtate urgent”.

Guvernul a anunțat că oamenii pot reveni la casele lor dacă autoritățile vor considera locuințele lor sigure. „Vom demola rapid ceea ce trebuie demolat şi vom construi case sigure”, a scris pe Twitter ministrul turc al Mediului şi Urbanismului, Murat Kurum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *