Vestea dimineții despre pensii! Se dau 1125 de lei garantat. Decizia oficială luată la Guvern

Vestea momentului pentru acești români! Guvernul a stabilit câți bani vor primi românii care nu au muncit nicio zi în viața lor și nu au cotizat la fondul de pensii.

La 1 ianuarie 2023, Guvernul a majorat punctul de pensie de la 1.586 de lei la valoarea de 1.785 de lei.

Mai mult, începând cu 2024, această valoare se va majora cu rata medie anuală a inflației, plus 50% din creșterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.

Câți bani vor primi românii care nu au muncit nicio zi

De asemenea, Guvernul stabilește și o pensie minimă garantată de stat pentru românii care nu au muncit și nu au cotizat la pensie.

Astfel, indemnizaţia socială pentru pensionari este stabilită la 1.125 lei şi este prevăzută acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii.

Acești pensionari vor primi banii înapoi

Președintele CNPP, Daniel Baciu, a venit cu informații importante în ceea ce privește restituirea CASS, așa cum prevede o hotărâre a CCR luată anul trecut.

Din 1 martie, pensionarii au început să primească prima tranșă de Contribuții de Asigurări Sociale de Sănătate, spune președintele Casei Naționale de Pensii (CNPP), Daniel Baciu.

”Noi deja o parte din această Contribuție de Asigurări Sociale de Sănătate am restituit-o și în luna trecută, în luna februarie, vorbim de contribuția de sănătate pe luna ianuarie și cele patru zile din luna decembrie (…). Noi acum am așteptat noul act normativ care să reglementeze restituirea contribuției de sănătate și pentru perioada anterioară publicării în Monitorul Oficial a acestei hotărâri a Curții Constituționale (din 28 decembrie, n.r.), respectiv pe anul 2022, pe cele 12 luni”, a declarat Daniel Baciu.

„Acest lucru s-a întâmplat. Pe 17 februarie am avut deja actul normativ publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre Ordonanța 4/2023, care reglementează foarte clar modalitatea de restituire a acestei Contribuții de Asigurări Sociale de Sănătate, astfel încât, începând cu 1 martie, chiar cu 1 martie, adică peste două zile, pensionarii deja vor primi prima tranșă de aceste Contribuții de Asigurări Sociale de Sănătate, pentru că actul normativ prevede că această restituire să se facă exact la modul cum s-a reținut, lunar, în 12 luni, astfel încât prima tranșă va fi în luna martie”, a adăugat președintele Casei Naționale de Pensii.

Procesul se va încheia în martie 2024

Daniel Baciu a mai spus că procesul de restituire va lua final în martie anul viitor.

”Deci în perioada martie 2023 – februarie 2024, inclusiv, se va încheia acest proces de restituire a acestei Contribuții de Asigurări Sociale de Sănătate”, a mai spus acesta.

De asemena, el a mai fost întrebat dacă suma restituită este prevăzută pe talonul de pensii, iar răspunsul președintelui CNPP a fost pozitiv.

”Da, bineînțeles, această sumă este evidențiată distinct pe talonul de pensie, astfel încât oamenii să vadă exact care este pensia efectivă în lună, în luna martie, și acolo separat, distinct, este acea contribuție de asigurări sociale, care este evidențiată separat pe talonul de pensie”, a mai spus acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*