O a doua „gaură” uriașă a apărut pe suprafața Soarelui, după descoperirea unei găuri coronare pe soare de 30 de ori dimensiunea Pământului.

Pe măsură ce prima „găură” începe să se rotească, a apărut o nouă gaură coronară gigantică – cu o lungime de 18 până la 20 de Pământuri.

Găurile coronare eliberează vânturi solare în spațiu, care pot deteriora sateliții și dezvăluie aurore uimitoare dacă ajung pe Pământ.

Noua gaură coronară ar putea trimite vânturi solare de 1,8 milioane de mph spre Pământ vineri și sâmbătă.

O a doua „gaură” gigantică a apărut pe Soare

Găurile coronare apar de obicei către polii soarelui, unde vânturile sunt aruncate în spațiu.

Dar, pe măsură ce soarele se pregătește de un vârf de activitate, ce se întâmplă la fiecare 11 ani, este mai probabil ca aceste găuri să apară în apropierea ecuatorului soarelui, a declarat Mathew Owens, profesor de fizică spațială la Universitatea Reading, potrivit Insider.

„Acesta fiind la ecuator înseamnă că aproape garantat vom vedea un vânt rapid spre Pământ la câteva zile după ce se rotește dincolo de meridianul central.”

Vânturile solare pot fi foarte rapide, cu viteze de peste 800 de kilometri pe secundă, a spus Daniel Verscharen, profesor asociat de Fizica spațiului și climei la University College London.

„Forma acestei găuri coronare nu este deosebit de specială. Locația sa o face foarte interesantă”, a declarat el pentru Insider.

Ce se va întâmpla cu Pământul vineri

„M-aș aștepta ca un vânt rapid din acea gaură coronară să vină pe Pământ în jurul serii de vineri până sâmbătă dimineața, în această săptămână”, a spus el.

Soarele este o minge mare de plasmă. Acea plasmă se rotește din interiorul soarelui la suprafața sa și, pe măsură ce o face, creează câmpuri magnetice care se umflă, se prăbușesc și se contopesc.

O gaură coronară apare atunci când acele câmpuri magnetice scapă direct în spațiu, potrivit NASA.

Acest lucru face mult mai ușor pentru vânturile solare – bucăți de plasmă de la soare – să scape în spațiu cu viteză mare.

Dacă acele linii magnetice sunt îndreptate spre Pământ, acel vântul se va prăbuși în atmosfera noastră.

„Dacă este orientat în direcția sud, avem mai multe șanse să avem un eveniment meteorologic spațial, dar încă nu știm asta”, a spus Verscharen pentru Insider.

Mai multe ejecții de masă coronară – erupții uriașe de plasmă aruncate în spațiu – au avut loc cam în același timp în care gaura se îndrepta spre Pământ, creând o furtună geomagnetică uriașă, motiv pentru care efectul a fost foarte puternic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*