Simona Halep a rupt tăcerea! Ce spune despre substanța interzisă găsită în corpul ei și de ce a răbufnit: ”Cât?”

Simona Halep, fost număr 1 mondial în tenisul feminin, suspendată din octombrie 2022 după ce a fost depistată pozitiv la roxadustat, o substanţă interzisă, a explicat într-un interviu acordat joi platformei Tennis Majors că a fost victima unei „contaminări a unuia dintre suplimentele sale alimentare”.

Mai mulţi experţi, mandataţi de jucătoarea în vârstă de 31 de ani, „au stabilit că aceste urme au fost rezultatul unei contaminări, o contaminare a unuia dintre suplimentele mele alimentare, ceea ce explică foarte slaba cantitate care a fost detectată în corpul meu”, a declarat Halep.
Simona Halep vrea să fie judecată: ”Cât mai trebuie să aștept?”

Simona Halep, câştigătoare a două titluri de Grand Slam, la Roland Garros (2018) şi Wimbledon (2019), a fost suspendată provizoriu conform articolului 7.12.1 din Programul Antidoping din Tenis (TADP) de către Agenţia Pentru Integritatea Tenisului (ITIA) şi riscă până la patru ani de suspendare.

Halep a fost testată pozitiv la US Open 2022, acolo unde românca a fost învinsă în primul tur de ucraineanca Daria Snigur, cu 6-2, 0-6, 6-4.

„Nu am consumat niciodată, în mod conştient, cel mai mic produs interzis”, a răspuns Halep la întrebarea dacă a luat roxadustat, o moleculă care stimulează producţia de globule roşii şi este utilizată în general în tratamentul anemiei legate de bolile de rinichi.

Halep este prima jucătoare de top depistată pozitiv la un control antidoping de la suspendarea răsunătoare a Mariei Sharapova în 2016. Testată pozitiv la meldonium, rusoaica a primit în cele din urmă o suspendare de cincisprezece luni.

„Nu m-am gândit niciodată că mă voi găsi implicată într-o asemenea poveste”, a continuat, joi, Halep, care a afirmat că se simte „bine” pentru că ştie că sunt este ”curată”, notează Agerpres.

Referitor la expertiza efectuată, românca a adăugat că Federaţia Internaţională de Tenis (ITF) i-a respins probele. Ea a cerut astfel să fie audiată de o ”instanţă independentă”. Dar mai multe audieri au fost amânate sau anulate de ITF. De asemenea, a fost respinsă o cerere de ridicare a suspendării provizorii.

Dacă o nouă audiere ar putea avea loc „pe 28 mai”, Simona Halep şi-a exprimat nerăbdarea: „Nu cer tratament special. Vreau doar să fiu judecată: cât mai trebuie să aştept?”, a întrebat ea.

Pe perioada suspendării provizorii, românca nu poate participa la niciun turneu. Cu toate acestea, ea a spus că vrea în continuare să joace şi că se simte „la fel de puternică ca înainte, dacă nu mai puternică”.

Cea mai bună jucătoare română de tenis, Simona Halep, a anunţat, la 21 octombrie 2022, pe Instagram, că a fost testată pozitiv la un control antidoping, la roxadustat, o substanţă interzisă clasificată ca eritropoietină (EPO) în regulamentele Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA).

Gabriela Andreiaşu spune că suspendarea pentru roxadustat este de patru ani

Gabriela Andreiaşu, director general al Agenţiei Naţionale Antidoping, a explicat faptul că există două categorii de substanţe, cele specifice, care sunt interzise în timpul competiţiei, şi cele nespecifice, interzise şi în afara competiţiei. Pe de altă parte, chiar dacă substanţa găsită la Halep poate duce la o suspendare drastică, există anumite scheme care pot fi aplicate pentru a o reduce.

„Nu pot să mă pronunţ, chiar dacă am această experienţă profesională, pentru că fiecare sportiv poate aborda căi diferite de apărare şi atunci pot invoca în favoarea sa lipsa vinovăţiei şi versiunea neglijenţei. Sau poate a identificat vreun produs pe care noi, la nivel naţional sau mondial, încă nu l-am identificat ca fiind contaminat.

Dar, având în vedere că este o substanţă nespecifică, codul spune foarte clar: identificarea unei substanţe nespecifice, în proba unui sportive, poate fi considerată ca fiind luată cu intenţie.

Vorbim de o substanţă nespecifică, iar regimul sancţiunii, pentru aşa ceva, e de patru ani de suspendare. Majoritatea substanţelor nespecifice sunt analizate permanent în competiţii şi în afara competiţiilor. Cele specifice cresc şi ele performanţa, dar nu la acelaşi nivel ca celelalte.

De notat că substanţele specifice sunt interzise doar în competiţie. Există criterii în baza cărora această sancţiune poate fi redusă. Avem la noi pe site nişte scheme privind reducerea sancţiunilor”, a spus Andreiaşu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*