Banca Națională a României a anunțat recent că anumite bancnote aflate în circulație pe piața românească nu vor mai putea fi folosite în tranzacții. Românii care dețin astfel de bancnote în portofele sunt sfătuiți să le înlocuiască cât mai curând.
Până acum, bancnotele deteriorate (rupte, lipite, decolorate sau cu colțuri lipsă) erau acceptate de magazine în tranzacții. Însă, în prezent, comercianții au dreptul să refuze aceste bancnote. Nu există însă motive de panică, deoarece bancnotele deteriorate pot fi schimbate la sucursalele Băncii Naționale a României, cu condiția ca acestea să conțină toate elementele de identificare. Dacă o parte semnificativă din bancnotă lipsește, aceasta nu poate fi schimbată nici măcar la Banca Națională.
Potrivit Băncii Naționale a României, în categoria bancnotelor deteriorate ce pot fi schimbate, se regăsesc: bancnotele cărora le lipsește maximum 40% din suprafață, cele rupte și lipite, cele care s-au micșorat din cauza expunerii la căldură, cele arse în proporție de maximum 40%, cele mâzgălite sau scrise, și cele pătate de cerneală.
Banca Națională a României a oferit detalii despre condițiile în care bancnotele deteriorate se pot schimba și plăti cu 100% din valoarea nominală. Acestea trebuie să aibă un element de identificare complet și lizibil și să prezinte minimum 60% din suprafață în cazul bancnotelor reconstituite prin lipire.
În concluzie, românii sunt sfătuiți să verifice bancnotele pe care le dețin și să le schimbe la sucursalele Băncii Naționale a României dacă se încadrează în categoria bancnotelor deteriorate care nu mai pot fi utilizate în tranzacții.