Punctul de pensie 2024. Cu cât ar urma să crească pensiile de anul viitor

În acest an, valoarea punctului de pensie a crescut cu 12,5%. Acesta a ajuns în 2023 la 1.785 lei, însă, în ciuda acestei sume care poate părea la prima vedere suficient de mare, mulți români încasează în continuare pensii mici comparativ cu nevoile zilnice.

Foarte mulți pensionari beneficiază în continuare de venituri scăzute. Din acest motiv, ei vor continua să primească o serie de ajutoare care să le permită să treacă cu bine de la o lună la alta. Vorbim, în general, de ajutoare de sute de lei pentru cei cu pensii mici, dar care pot ajuta chiar şi până la 1.000 de lei în cazul celor cu pensii mai mici de 1.500 de lei.

Punctul de pensie. Cum se face calculul

Conform unei legi din 2000, punctajul mediu anual se determină prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale realizate în perioada de cotizare la numărul de ani corespunzători stagiului complet de cotizare, prevăzut de lege.

„Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărțirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câștigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul National de Statistică”, se arată în lege.

O nouă formulă de calcul în 2024

În anul 2024 apare o nouă formulă de calcul de care toți pensionarii trebuie să țină cont. Cu toate acestea, de la anul, românii ar putea să încaseze mai mulți bani lunar.

Explicația este legată de faptul că valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Majorarea valorii punctului de pensie ar urma să se stabilească anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Chiar dacă valoarea punctului de pensie a crescut de la 1 ianuarie 2023, cu 12,5%, iar autoritățile au stabilit deja un algoritm pentru creșterea valorii punctului de pensie în anii următori, unele date indică că pensiile ar urma să mai fie majorate o dată în 2023.

Se majorează pensiile în România?

Nu este însă clar dacă acest lucru ar urma să fie făcut printr-o nouă creștere a valorii punctului de pensie sau majorările de pensii ar urma să se facă strict prin recalcularea acestora.

Ceea ce este cert ține de reformarea sistemul de pensii. În vedere se poate avea posibilitatea apariției unei reeșalonări a pensiilor speciale, însă deocamdată nu se știe cu exactitate formula prin care s-ar putea obţine acest lucru. Cel mai probabil se va merge pe o impozitare progresivă, însă un asemenea scenariu trebuie aprobat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*