Arhiepiscopul Tomisului, sancţionat de Sinodul BOR. Cum a fost pedepsit ÎPS Teodosie pentru declaraţiile sale despre Călin Georgescu

În cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din decembrie 2024, Înaltpreasfințitul Teodosie a oferit un interviu jurnaliştilor de la Le Figaro în care spunea despre candidatul Călin Georgescu că „este mai mult un om al lui Dumnezeu decât un politician. Este un credincios, nepot şi strănepot de preot, care apără valorile creştine şi se interesează de viaţa de zi cu zi a românilor”.

Înaltpreasfințitul Teodosie, sancţionat de Sfântul Sinod

De asemenea, acesta a spus că Vladimir Putin „este un om al împăcării şi un constructor de biserici”. Declaraţiile Arhiepiscopului Tomisului au stârnit controverse la nivel european, motiv pentru care Sfântul Sinod a trebuit să ia măsuri.

Drept urmare, Înaltpreasfințitul Teodosie a fost sancţionat, însă nu aşa cum se aşteptau mulţi credincioşi, ci cu un avertisment scris. Mai exact, a primit o „dojană sinodală scrisă” din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) pentru declarații care au interferat cu viața politică și campaniile electorale.

Decizia a fost luată în cadrul ședinței de joi a Sfântului Sinod și comunicată oficial printr-un anunț postat pe site-ul Patriarhiei Române.

Declarațiile care au provocat controverse

Arhiepiscopul Teodosie a fost sancționat după ce, într-un interviu acordat publicației franceze Le Figaro, l-a descris pe fostul candidat independent la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, drept un „om al lui Dumnezeu”. Sfântul Sinod a considerat că aceste declarații au provocat „tulburare și dezbinare” în rândul credincioșilor și au creat „dificultăți majore” în relația BOR cu autoritățile statului.

În cadrul aceluiași interviu, Teodosie a declarat despre președintele Rusiei, Vladimir Putin, că este „un om al împăcării și un constructor de biserici”, afirmații care au atras o delimitare fermă din partea Patriarhiei Române.

La rândul său, Episcopul Ignatie al Hușilor a fost sancționat pentru că ar fi făcut campanie împotriva lui Călin Georgescu chiar în textul Pastoralei de Crăciun din 2024, potrivit publicației DobrogeaLive.ro.

Poziția BOR privind implicarea clericilor în politică

Sfântul Sinod a reafirmat obligația că „opțiunea politică a preotului să fie exprimată doar prin votul personal, secret”, subliniind că orice declarație părtinitoare este contrară disciplinei canonice și statutului BOR.

„Ia act cu mâhnire că unii clerici și ierarhi nu au respectat disciplina canonică, statutară și sinodală referitoare la poziția BOR față de viața politică, provocând multă tulburare și dezbinare în rândul credincioșilor și aducând grave prejudicii imaginii Bisericii Ortodoxe Române”, a transmis Sinodul.

Mai mult, decizia Sfântului Sinod precizează că, în cazul unor recidive, cei doi ierarhi vor fi trimiși spre judecată la Consistoriul Arhieresc Prim, o instanță bisericească superioară.

By admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *