În București, stratul de zăpadă a ajuns la aproape jumătate de metru, o situație nemaiîntâlnită în ultimii cinci ani. Autoritățile locale încearcă să facă față ninsorii abundente cu sute de utilaje și echipe de deszăpezire, însă carosabilul acoperit cu gheață și nămeți face ca circulația să fie un coșmar pentru șoferi și pietoni.
Traficul este paralizat în București
Încă din timpul nopții, arterele principale ale Capitalei au devenit aproape impracticabile, iar pe multe străzi secundare nu s-a intervenit deloc.
Mașinile au rămas blocate, iar unii șoferi și-au petrecut minute în șir încercând să își scoată autoturismele din troiene. Drumurile alunecoase au dus la numeroase accidente, iar multe intersecții au fost complet blocate.
Problemele nu au fost resimțite doar de conducătorii auto. Transportul în comun a fost puternic afectat, mai ales tramvaiele, care au avut dificultăți majore în a-și continua traseele. Pe bulevardul Nicolae Titulescu și în zona Lizeanu, două tramvaie au rămas împotmolite în zăpadă, provocând întârzieri considerabile.
Autoritățile au scos pe teren aproape 300 de utilaje și peste 1.500 de muncitori pentru a încerca să curețe străzile, însă ritmul alert al ninsorii face ca eforturile să fie insuficiente. Deși aproximativ 400 de angajați ai Societății de Transport București au curățat refugiile de tramvai, viscolul continuă să formeze noi straturi de zăpadă, îngreunând accesul călătorilor.
Ninsoarea abundentă nu se oprește
Situația devine tot mai dificilă și pentru oamenii fără adăpost, care sunt expuși unui ger năprasnic. În acest context, autoritățile din București au decis să deschidă un nou centru de adăpostire, cu o capacitate de 40 de locuri, pentru a-i proteja pe cei care, altfel, ar fi fost nevoiți să înfrunte temperaturile scăzute sub cerul liber.
„Din cauza episodului de vreme foarte rea, ne-am mobilizat și am mai deschis un nou adăpost, în care primim bărbați.
Mai avem un adăpost special pentru femei și un adăpost mixt”, a transmis Adrian Năstase, inspector DGASMB, citat de observatornews.ro.
Meteorologii au extins avertizarea de viscol în nouă județe, printre care Olt, Argeș, Dâmbovița și Prahova, unde stratul de zăpadă continuă să crească. Specialiștii spun că asemenea ninsori nu s-au mai înregistrat în luna februarie de cinci ani.
„Pe intervale de 24 de ore, putem spune că se va depune câte un strat nou de zăpadă de 15-20-25 de centimetri”, a declarat Alina Șerban, meteorolog ANM, potrivit sursei citate.
Dacă până acum problema principală a fost stratul consistent de omăt, începând de mâine, România se va confrunta cu temperaturi extrem de scăzute, devenind cel mai rece loc de pe harta Europei. Minimele vor ajunge chiar și la -20 de grade Celsius, în timp ce în vestul continentului, termometrele vor indica valori în jurul punctului de îngheț.